1984: grafický román - Matyáš Namai

05.11.2021

Mír je válka, svoboda je otroctví...

Myslíte si, že dvě a dvě jsou čtyři? A co když Velký bratr tvrdí, že je to pět? Na to je zcela jednoduchá odpověď... dvě a dvě je pět, někdy dokonce tři, a když je potřeba, je to oboje najednou. Vítejte ve světě, kde je totalitní režim vyveden až do absurdity, kde je každý váš krok bedlivě sledován a kde v nevědomosti je síla.


Od momentu vzniku historie, možná počínaje koncem mladší doby kamenné, na světě existují tři druhy lidí: ti nahoře, ti uprostřed a ti dole...


Winston Smith, postava, které byl přiřknut osud, jaký by si nikdo z nás nepřál, je ústřední postavou tohoto antiutopistického románu, který předběhl svou dobu a navždy se zapsal do dějin literatury. Žije v nešťastném manželství bez dětí a ostatně i bez manželky. Jediné, co ho v životě alespoň trochu naplňuje, je starý dívčí zápisník, občasná cigaretka a gin, hodně ginu.

Přesto se zdá, že i v této bezútěšné době může vzniknout láska, že se dva lidé mohou poddat vášni a nechat se unášet na jejích vlnách. Láska, ve které jeden druhého nikdy nezradí... nikdy. Může mít však ale vůbec v tomto světě něco dobrý konec? Anebo je vše úplně jinak a nad zdravým rozumem vítězí slovo propagandy? Co cítíte k Velkému bratrovi?

Naprosto deprimující příběh s mrazivým podtextem, kde nikoho nečeká šťastná budoucnost a kde jen jediný křivý pohled může znamenat rychlý konec existence.


A co ta osamocenost, která nás čeká? Až nás odhalí, nebude nic, co bychom jeden pro druhého mohli udělat. Můžu se jim doznat k čemukoli a oni tě stejně zastřelí. Ani jeden z nás nebude vědět, zda ten druhý ještě žije.
Jde o to, že bychom se stejně neměl navzájem zradit, třebaže výsledek by to nezměnilo.
Doznání vytáhnou z každého, to mučení nejde vydržet.
Já mám na mysli něco jiného. Doznání není zrada. Nezáleží na tom, co řekneš nebo uděláš: jde pouze o to co cítíš. Na skutečnou zradu dojde, pokud jim dovolíš, aby zadusili moji lásku k tobě.

Vize George Orwella je skutečně děsivá, miliony mrtvých, svět v troskách, všudypřítomná válka, hlad, absence technologie, a tak bych mohl pokračovat do nekonečna. Říkáte si: toho se bát nemusíme! Ale prosím vás...

Dnešní generace si skutečně jen stěží dovede představit fakt, že téma, o kterém Orwell psal v roce 1949, bylo ve své době v tehdejším Československu a nejen v něm velice aktuální. Představa, že jsou děti vychovávány, aby udávaly své rodiče, je dnes možná nemyslitelná, ale dříve šlo o realitu všedních dní. Já jsem přesvědčen, že podobné praktiky se dějí na některých místech planety i dnes, ostatně, kdo z nás skutečně ví, jak funguje režim například v takové Severní Koreji?


Udala mě moje dcerka. Prý jsem ve spaní řekl: "Pryč s VB!". Bystrá hlavička na to, jak je malá eh? Nenapadlo mě, že uvnitř nosím tak zrůdné myšlenky. Nezlobím se na ni. Naopak jsem na ni hrdý! Není to snad důkaz toho, že jsem ji dobře vychoval?


Kniha se mezi čtenáře začala šířit v době, kdy právě ve stalinistickém Rusku započaly monstrózní inscenované procesy s domnělými vlastizrádci. Nikomu se nedalo věřit a ten, kdo na to jako jediný v davu vypadal, vám nakonec vrazil kudlu do zad. Ideální období... svět jako stvořený pro žití v klidu a míru. A právě takový svět je možné najít v komiksové verzi románu 1984, kterou naprosto bravurně ztvárnil Matyáš Namai. Do detailu provedené kresby, které vše ještě umocňuje kontrast mezi černou, bílou a rudou, jsou nejen pastvou pro oči, ale zároveň tím dalším, co čtenář od příběhu dostane jako jakýsi vizuální bonus - chlad, odměřenost, mistrovskou řemeslnost a přesnost.

Ve skutečnosti není vůbec důležité, kdo je VB, ani to, zda vůbec žije. Z historického pohledu to mohl být kdokoliv z tyranů a diktátorů. Nakonec jsou to lidé, kdo činí to, co činí, vina nikdy neleží pouze na jednotlivci. Velký bratr zosobňuje pouze myšlenku.

Ne nadarmo se 1984 pravidelně objevuje na seznamech povinné četby, přestože se může kniha někomu zdát příliš krutá a depresivní. Svět není růžovým místem, kde si létají motýlci a hopkají chundelatí zajíčci. Historie již mnohokrát dokázala, že lidstvo má sklony k nenávisti a sebedestrukci, přičemž stačí jen málo a dříve jednotná skupina se navždy rozkmotří, přátelé se začnou nenávidět a rodiny se rozpadají... Stačí k tomu uvést jeden jediný příklad ze současnosti - očkování.

Tím, že od smrti George Orwella uplynulo již více než 70 let, uvolnila se kniha 1984 k vydání bez nutnosti platby za autorská práva, a tak se s ní nejen u nás, ale i ve světě doslova roztrhl pytel. Tolik různých verzí knihy jsem snad nikdy neviděl. Musím však přiznat, že tato komiksová patří mezi ty nejlépe zpracované. Mám doma také obrázkovou verzi od Arga, která je také působivá a velice zajímavě udělaná, přesto tato vydaná pod značkou Kontrast mi přirostla k srdci víc. Zároveň se domnívám, že je svými kresbami přívětivější také pro mladší čtenáře, čímž by se mohla snáze rozšířit.

Nebudeme si nic nalhávat, čtení to není snadné a čekat happy end by byla bláhovost. Přesto si myslím, že je důležité příběh znát, je důležité ho mít pod kůží, a to ať ve formě knihy, nebo komiksu, a vyvarovat se činům, které by mohly vést k podobné společnosti. Ať nikdy nikdo nemusí říkat: Miluji Velkého bratra...


Název: 1984: grafický román
Autor: George Orwell, Matyáš Namai
Překlad: Milan Soutor
Nakladatelství: Kontrast
Rok vydání: 2021
Počet stran: 284
ISBN/EAN: 978-80-7642-090-8


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkujeme společnosti Knihy Dobrovský.